GEBRUIKS HONDEN GROEP DIJKZICHT

Plezierig trainen met je hond

Benodigdheden.

Wat heb je zoal nodig tijdens de trainingen. Wanneer de manier van trainen wel bij jou en je hond past, is het zeker niet nodig ineens allerlei spullen aan te schaffen. 
Voor het appèl zijn een halsband/lketting en een riem nodig die bijna iedere hondeneigenaar wel heeft. Tijdens de trainingen kunnen we zien of het eventueel nodig is hiervoor een alternatief aan te schaffen. De vereniging en de leden hebben hebben over het algemeen ook spullen die je onder begeleiding eerst uit kunt proberen alvorens je iets aanschaft.

Door onze leden word met regelmaat gebruik gemaakt van de volgende materialen.

  • Schakel / slip ketting
  • riem < 1 meter (50-75 cm) 
  • Leren riem (1 meter)
  • lange lijn (10 meter)
  • Tuig
  • IPO I / IPO II & IPO III apporteerblokken (res. 650 gram / 1000 gram / 2000 gram)
  • speurpaaltje
  • speurvoorwerpen
  • ballen
  • bijtrollen

Gebruik Slipketting

Bij onze vereniging is het gebruik van een slipketting toegestaan. Ondanks de vele verhalen die je op internet leest over hoe slecht een slipketting voor een hond zou zijn, zijn wij van mening dat bij correct gebruik de slipketting wel degelijk diervriendelijk gebruikt kan worden.

BELONEN IS BELANGRIJKER DAN STRAFFEN! 
Dit blijft natuurlijk een feit. Hoe leuker de hond het vind hoe beter de hond oplet.
De beloning voor het goed uitvoeren van een een oefening moet dan ook 10 x groter zijn dan de straf voor het ongewenste gedrag.

Beweerd word dat een slipketting de hond stress, trauma's en zelfs fysieike schade toe kan brengen, dit is zeker waar als de slipketting niet correct word gebruikt!
Een slipketting moet zodaning om de nek van de hond zitten dat deze deze direct terugslipt na de correctie en dus weer los om de hals zit. De correctie mag alleen gegeven worden bij ongewenst gedrag en wel alleen op dat moment, zodat de hond ook begrijpt waarom hij een correctie krijgt. Een kort rukje aan de lijn. Na een aantal keren zal de hond al bij het geluid van de slipketting reageren en is een correctie niet meer nodig. Trauma? Nee toch? De hond word herinnerd aan wat niet mag. Net zo goed als dat je foei zegt, of nee als een hond iets doet wat niet mag. Na de correctie moet er dus direct weer ontspanning in de lijn en ketting komen. Wanneer de hond het hierna goed doet moet ook direct de beloning komen in de vorm van iets lekkers of een stem beloning, een speelmomentje is natuurlijk voor de hond het allerleukst. 

Waneer een hond een niet slippende halsband heeft en de baas voortdurend word voortgetrokken tijdens een wandeling, zul je de hond op zn minst hoorbare ademhalings problemen horen krijgen. De druk op het strottenhoofd van de hond maakt dat hij niet goed kan ademhalen, dit is naar ons idee ook niet gezond voor de hond en voor de eigenaar allerminst leuk. Het probleem van het trekken word zo in ieder geval niet opgelost. Daarnaast geef je de hond het signaal dat je hem steunt in wat hij doet. Doordat de lijn voortdurend op spanning staat, kan de hond dit ervaren als steun omdat hij immers zijn baas achter zicht voelt. De hond voelt dus spanning, het gedrag word bevestigd. 
Dit geld niet alleen voor een niet slippende halsband maar ook voor een tuigje. Al is een tuigje dan niet schadelijk wanneer de hond trekt. 

Om een voorbeeld te geven oefenen wij tijdens pakwerk met beginnende honden met een tuigje. De lijn van het tuigje naar de geleider hoort voortdurend op spanning te zijn zodat de hond leert dat hij het niet alleen doet, dat hij het samen met de baas doet die achter hem staat en dat kan hij voelen door de spanning op de lijn. 

Correcties met een slipketting moeten natuurlijk wel in verhouding zijn. Als je een man van 100 kilo bent en je loopt met een yorkshire terrier, zou je een correctie met volle kracht op z'n minst traumatisch en schadelijk kunnen noemen.  

Wij proberen ongewenst gedrag ten aller tijden eerst met afleiding te verhelpen. Sommige honden hebben echter ernstig ongewenst gedrag. In zo'n geval is een slipketting een dier vriendelijkere oplossing dan bv meerdere keren herplaatsen of zelfs euthanaseren na een aantal (bijt)incidenten. 

Nogmaals belonen is beter dan straffen we houden het graag leuk!   

GEBRUIK PRIKKETTING / PRIKBAND  EN E-COLLAR / TELETAC !! 

met ingang van 1 juli 2018 is het bij wet verboden om een prikketting te gebruiken bij de hond, onze vereniging houdt zich hier natuurlijk ook aan en dus zal met ingang van 1 juli 2018 de prikketting niet meer worden toegestaan, de zogenaamde stroomband / teletac E-Collar zal alleen onder direct supervisie van één van onze instructeurs / ervarings deskundigen gebruikt mogen worden.

Voor de volledige text omtrent het besluit houders van dieren willen we u verwijzen naar de website van de overheid via onderstaande link.

http://wetten.overheid.nl/BWBR0035217/2018-01-01